Kotisivujen teko – näillä vinkeillä onnistut

Olet tilanteessa, jossa mietit kotisivujen tekoa tai sinulla on vanhat sivut ja haluat uudistaa ne. Päässäsi pyörivät kysymykset, kuten

● Millaiset ovat hyvät ja toimivat verkkosivustot?

● Mitä haluan saavuttaa verkkosivustollani?

● Miten toteuttaa hyvät verkkosivut?          

Nämä ovat aivan tavallisia kysymyksiä ja niitä onkin syytä pohtia. Se osoittaa, että sinua kiinnostaa aihe ja olet tosissasi. Hyvä. Silloin tämä artikkeli voi auttaa sinua. Löydät täältä tietoa, mitä sinun tulee ottaa huomioon. Selkokielellä.

Jos olet ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, sinun on hyvä tietää, että suurin osa verkkokaupoista päättyy epäonnistumiseen, jopa 90 % tapauksista. Sinun on kuitenkin mahdollista kuulua siihen 10 %, joka menestyy. Koska olet fiksu ja perehdyt aiheeseen etukäteen.

Saarna päättyy tähän. En halua jaaritella tämän enempää, vaan mennään suoraan asiaan.

Tämän artikkelin kuvat: Pixabay.

#1. Mieti omat tavoitteesi

Mitkä ovat tavoitteesi? Miettiessäsi kotisivujen tekoa, sinulla on siihen jokin syy. Tavoite. Jokin suuri tarve, miksi haluat itsellesi kotisivut. Olipa tulevan verkkosivustosi aihepiiri mikä tahansa, taustalla on hyvin todennäköisesti motivaattorina raha tai maine, mieluummin molemmat.

Sinun on kuitenkin asetettava itsellesi tavoitteet. Mitä haluat tehdä sivuilla? Mikä on sen olemassaolon tarkoitus? Onko kyseessä verkkokauppa? Haluatko luoda oman henkilökohtaisen brändin? Haluatko tehdä siitä yrityksesi tai yhdistyksen käyntikortin vai jotain paljon enemmän: myyntikoneen, joka tuo sinulle tuloja 24x7x365?

Tänä päivänä keinot ovat monet sivujen toteuttamiseen. Juuri siksi useasti ajatellaan, että sehän riittää, kun tehdään kivannäköiset sivut ja laitetaan tuotteet esille. Olen pahoillani, ei riitä.  

Mutta ennen kuin käsittelen aihetta syvällisemmin ja ennen kuin haaskaat energiaasi kotisivujen tekoon, tulee sinun kysyä itseltäsi yksi iso kysymys.

Käsitteli sivustosi mitä tahansa ja varsinkin, jos haluat myydä tuotetta tai palvelua, tulee sinun selvittää onko sille kysyntää. Päätä ei kannata hakata Karjalan mäntyyn, eikä tuhlata aikaa, energiaa tai rahaa, jos itse tuote on paska.

#2. Varmista etukäteen, että tuotteellesi ja palvelullesi on kysyntää

Ei, unohda kyselylomakkeet. Ne eivät toimi. Koska ihmiset eivät ole rehellisiä. Vaikka he tarkoittaisivat hyvää, mutta todellisuudessa meistä kukaan ei tiedä, miten toimisi tosipaikan edessä.

Totuuden hetki on silloin, kun joku on valmis ostamaan sinulta. Eli siis oikeasti ostaa, eikä vain sano ostavansa. Siksi voin vain suositella: testaa, testaa, testaa. Eli suomeksi myy, myy, myy. Jos teet tämän ensin ilman sivuja, vielä parempi. Se tarkoittaa, että sinulla on mahdollisuudet menestyä sitten, kun verkkosivusto on oikeasti pystyssä.

#3. Kotisivujen suunnittelu

Millaiset ovat hyvät kotisivut? Ajattele kotisivujen tekoa kuin se olisi talo. Hyvän kotipesän perustukset ovat: tavoite, sisältö, hakukoneoptimointi ja analytiikka.

Sisältö on kotisivujen ydin. Se vaikuttaa hakukoneoptimointiin (eli SEO). Siis siihen, miten hyvin sivustosi tulee löytymään hakukoneista, kuten Googlesta. Siksi sisällön tulee olla laadukasta, kiinnostavaa ja päivittyä säännöllisesti. Ja vielä yksi asia: sen tulee olla myyvää. Enkä tarkoita tässä epätoivoista osta-tuputtamista, vaan tarkoitan tekstiä, joka vetoaa tunteisiin ja järkeen, saa kävijän todella haltioitumaan ja lopulta toimimaan toimintakehotteilla. Toimintakehote ei aina tarkoita myyntiä. Se voi olla vaikkapa pyyntö liittyä sähköpostilistalle.

Sisällön tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, sillä tänä päivänä kuluttajat tutkivat ja menevät hakukoneisiin etsimään tietoa. Heillä on joku ongelma, tarve tai halu. On tärkeää sijoittua hakutuloksissa kärkipäähän. Tällöin saat varmemmin kävijöitä omalle sivulle. Jos sivustosi ei sijoitu hakutuloksissa ensimmäisten joukkoon, jäät todennäköisesti paitsioon. Kävijät eivät löydä sivustollesi. Silloin on mahdotonta myöskään myydä.

Rautalangasta väännettynä: sivuistasi ei ole sinulle mitään hyötyä, jos kävijöitä ei ole. Toisaalta, jos sisältö ei ole laadukasta ja myyvää, suuretkaan kävijämäärät eivät auta.

Millainen sisältö on laadukasta?

Sisältö on laadukasta silloin, kun jopa mummosi ymmärtää, mitä siinä puhutaan. Tärkeintä on siis se mitä kirjoitat, ei miten kirjoitat. Tekstin on siis oltava selkeää, yksinkertaista ja ymmärrettävää. Lauseiden tulee olla lyhyitä. Hyvä teksti puhuu asiakkaan eli kohderyhmäsi kieltä ja asiaa, ei liirumlaarumia.

Uskottavuus ja luotettavuus. Sivuston tulee herättää kiinnostuksen lisäksi myös luottamus. Mitä kalliimpaa tuotetta olet myymässä, sitä enemmän sinun on panostettava tekstiin, luottamukseen ja uskottavuuteen. Tänä päivänä myyminen verkossa on helppoa siksi, koska ihmiset ovat tottuneet yhä enemmän asioimaan siellä. Mutta se vaatii, että sivusto on luotettava, eikä mikään huijariyritys.

Luottamuksen rakentaminen alkaa ensivaikutelmasta, kielestä ja valokuvista. Asiantunteva teksti ja tiedot, kuten käyntiosoite ja yhteystiedot, todistajien aidot kommentit nimineen ja mieluiten kuvineen vahvistavat luottamusta.

Myös videot ovat todella hyviä. Mutta niiden on parempi olla jopa vähän sellaisia kotikutoisia. Liian hyvännäköiset videot saavat ihmiset varpailleen. Rehellisyys on kaiken A ja O. Mutta… älä unohda sanontaa ”moni kakku päältä kaunis, silkkoa sisältä”. Eli yrityksen on myös kaikessa toiminnassaan oltava suoraselkäinen ja rehti. Koska sana kiirii.

Kävijöitä voi saada muutakin kautta kuin vain orgaanisesti. Ostamalla. Eli mainostamalla siellä, missä kohderyhmäsi on kuten vaikkapa Facebookissa, Googlessa tai Instagramissa. Mutta se on kokonaan oma aiheensa. On kuitenkin hyvä korostaa jälleen, miten tärkeässä roolissa sisältö on. Se, että sivut ovat myyvät. Koska mitä iloa on sivusta, jos kävijät eivät tee siellä mitään?

Millaiset ovat sitten hyvät nettisivut?

Niistä tulisi löytyä helposti vähintään seuraavat tiedot: Etusivu, kuka, mitä tarjotaan eli palvelut/tuotteet ja yhteystiedot – unohtamatta GDPR-tietosuojaselostetta. Verkkokaupassa on huomioitava myös muita asioita, kuten esimerkiksi tästä artikkelista voi lukea.

Perusasioiden lisäksi suosittelen blogia. Jos hakukoneoptimointisi on pelkästään verkkosivustosi tekstien varassa, on sieltä vaikea ponnistaa hakukoneiden tuloksien kärkeen. Blogin avulla sinulla on paljon paremmat mahdollisuudet nousta kilpailijoidesi edelle. Etenkin, jos todella panostat hakukoneoptimointiin. Lue kirjoitukseni Yritysblogi – kyllä vai ei?

Kokonaisuus ratkaisee

Visuaalisuus, sisältö ja sivujen toimivuus luovat kokonaisuuden. Sinulla on muutama sekunti aikaa saada kävijäsi huomio. Sen jälkeen hän jää tai katoaa.  Visuaalisuus ja sisältö toimivat tässä käsi kädessä. Sivustossa on oltava napakka otsikko, joka herättää kohderyhmäsi kiinnostuksen ja houkuttelee tutkimaan paremmin.

Ovatko sivut käyttäjäystävälliset ja hakukoneoptimoidut? Onko siellä riittävästi tietoa? Onko siellä toimintakehotteita? Löytyykö tyytyväisten asiakkaiden videoita tai kommentteja? Toimivatko sivut hyvin koneella, mobiilissa ja tabletilla?

Strategia. Pelottava sana, josta pasmat voivat mennä sekaisin. Se ei tarkoita muuta kuin toimintasuunnitelmaa, jolla päästään tavoitteeseen.

Strategia tarkoittaa suunnitelmaa, jolla pyritään saavuttamaan tavoiteltu päämäärä. Strategian päämääränä kilpailumarkkinoilla on saavuttaa kilpailuetua suhteessa kilpailijoihin. Strategia liittyy erityisesti organisaatioiden johtamiseen: hyvä strategia on tärkeä esimerkiksi sodankäynnissä ja liikkeenjohdossa.

Wikipedia

Mutta paraskaan suunnitelma ei toimi, jos kukaan ei tee mitään. Siksi toiminta on tärkeää. Jokaisella toiminnalla on aina seuraus. Vaikka se veisi aluksi aikaa. Kuten esimerkiksi blogi. Aluksi se tosiaan imee aikaa, mutta on palkitsevaa. Varsinkin, kun kävijät lopulta löytävät luoksesi ja saavat sinulta apua.

Analytiikka

Analytiikan avulla seuraat strategian toteutumista ja tuloksia. Miten sivusto tuottaa liidejä ja konversoi? Liidi tarkoittaa potentiaalista ostavaa asiakasta, tai yritystä. Konversio puolestaan on toimenpide, jota voidaan mitata, esimerkiksi ostosta verkkokaupassa tai yhteydenottoa. Yksi hyvä työkalu tähän on Google Analytics, jonka asentaminen WordPressiin on helppoa. Sen avulla näet kävijöiden määrän, mistä maasta tai kaupungista sivustollasi vieraillaan, mitä laitetta he käyttävät jne.

Jos puolestaan haluat tutkia kilpailijoidesi sivustoa, kävijämääriä ja avainsanoja, siihen esimerkiksi Ubersuggest on hyvä työkalu.

#4. Kotisivujen teko käytännössä

Mieti omia tavoitteitasi, sivustoasi ja budjettiasi. Onko kotisivujen teko järkevämpää toteuttaa itse vai jollain muulla?

Jos teet itse, joudut luultavasti käyttämään paljon aikaasi ja energiaasi opetteluun. Tiedän jo nyt sanoa yhden asian: sisällöntuottaminen tulee olemaan sinulle haastavaa, ellet ole ammattilainen. Moni ajattelee osaavansa kirjoittaa verkkosivun tekstit, varsinkin, jos noin muuten on hyvä kirjoittaja.

Mutta osaatko lopulta oikeasti kirjoittaa tekstiä, joka vakuuttaa ja saa toimimaan? Osaatko kirjoittaa hakukoneoptimoitua tekstiä? Osaatko suunnitella tekstit ja sivut sellaiseksi, että ne todella toimivat? Monille käy lopulta niin, että istutaan kotona, paperi on edessä, kello tikittää eteenpäin… mutta paperi on edelleen tyhjä.

Entäpä tekninen toteutus? Kotisivujen teossa on huomioitava yllättävän monia asioita, joka on ihan oma lukunsa. On valittava domain eli verkkotunnus, webhotelli, julkaisujärjestelmä, nettisivun ulkoasu, logo, favicon… On huomioitava tietoturva, tehtävä oma sähköposti ja huolehdittava sivujen responsiivisuudesta. Ammattitekijä osaa huolehtia kaikista näistä asioista sekä tehdä sivuista käyttäjäystävälliset toimivuuden ja hakukoneoptimoinnin kannalta. Taustalla on paljon sellaista näkymätöntä työtä, joka ei ehkä näy päällepäin, mutta tuntuu kokemuksessa. On hyvin todennäköistä, että itse tehtäessä saatat hairahtua johonkin virheeseen, josta koituu sinulle myöhemmin harmaita hiuksia.

Toinen ja yleensä se järkevämpi vaihtoehto on siis käyttää ammattilaisia kotisivujen teossa. Mutta tässäkin tulee olla tarkkana kenen kanssa.

#5. Oma kokemukseni kotisivujen teossa

Hyvät, laadukkaat ja oikeasti myyvät sivut eivät synny yhdessä yössä.

Kun toteutin nykyisen verkkosivustoni, minulle oli selvää, että käytän ammattilaisten palveluja. Olen nimittäin oppinut kaikki nämä tässä artikkelissa luetellut asiat kantapään kautta kahden ensimmäisen verkkosivuprojektini myötä. Ne eivät päättyneet hyvin.

Oppi meni perille. Nyt tein asiat toisin.

Palkkasin ammattivalokuvaajan, joka otti laadukkaat kuvat. Palkkasin graafisen suunnittelijan, joka on erikoistunut kotisivujen tekoon. Tekstit toteutin itse, sillä olen copywriter. Voin tunnustaa, että tekstien kirjoittaminen itselleen, vaikka miten olisi ammattilainen, on suuri haaste. Olen kuitenkin verkkosivujeni lopputulokseen niin tyytyväinen, että tätä kaavaa suosittelen muillekin.

Hyvien ja toimivien kotisivujen teko

1. Osaava verkkosivuntekijä

Ammattitaitoinen tekijä osaa luoda hyvät, hakukoneoptimoidut ja responsiiviset sivut. Sellaiset, jotka varmasti toimivat, eivätkä ole hitaita.

Tutki millaisia sivuja hän on tehnyt aikaisemmin, jotta varmistut hänen tyylistään ja osaamisestaan. Älä mene edullisimman hinnan perässä. Hänen tulisi opastaa sinua, jotta pystyt itse huolehtimaan myöhemmin sivuston päivittämisestä, eikä sinun tarvitse aina turvautua häneen.

2. Copywriter

Ammattitaitoinen copywriter suunnittelee ja kirjoittaa sinulle myyvän sisällön. Ensin tulee tehdä tarkka taustatutkimus. Pelkkä briiffin täyttö ei riitä. Tutkimuksen pohjalta hän pystyy kirjoittamaan tekstit, jotka vakuuttavat ja saavat toimimaan.

3. Ammattivalokuvaaja

Omat, ammattivalokuvaajan ottamat kuvat antavat parhaimman mahdollisen vaikutelman. Silloin olet aito. Ei ole sama asia käyttää omia kuin kuvapankin kuvia, joita pahimmassa tapauksessa saattaa käyttää myös kilpailijasi. Omilla kuvilla pystyt erottautumaan.

Onnistuneeseen lopputulokseen tarvitset siis

1. Tuote/palvelu, jolle on todistetusti kysyntää.

2. Hakukoneoptimoitua sisältöä copywriting-tekniikoilla.

3. Aitoja ja hyvin otettuja kuvia.

4. Osaava verkkosivuntekijä.

Milloin tehdä kotisivut itse?                      

Itse tekeminen on mielestäni perusteltua silloin, jos olet alussa ja olet valmis sijoittamaan ennemmin omaa aikaasi kuin rahaa. Tai ehkä olet vielä niin alussa, että haluat testata oman liikeideasi ilman suurempia riskejä. Haluan painottaa, miten ensiarvoisen tärkeää onkin testata tuote/palvelu, jotta huomaat mahdollisimman pian, onko kysyntää ja kannattaako siihen laittaa omia resursseja.

Ei ole mitään järkeä maksaa itseään kipeäksi sijoittamalla verkkosivustoon vain huomataksesi, ettei liikeideasi olekaan niin hyvä tai lopulta oma innostus ei riitä pidemmälle. Kannattaa myös muistaa, että monesti itse tehty myös näyttää siltä: itse tehdyltä ja kotikutoiselta. Mutta testausvaiheeseen se sopii hyvin.

Jos kyseessä on yritys, kannattaa miettiä sivuston toteutus tarkkaan. Itse tai mahdollisimman halvalla tehty sivusto ei välttämättä anna parasta mahdollista ensivaikutelmaa ja herätä toivottua luottamusta. Se voi jopa kääntyä vastaan karkottamalla potentiaaliset asiakkaat.

Ja sitten vielä yksi, tärkeä asia. Teetpä, mitä teetkin, tee se sydämestäsi, omaa intohimoasi seuraamalla. Tällöin jaksat pakertaa sivusi parissa ja kova työ palkitaan – ennemmin tai myöhemmin.

Jos haluat säästää omaa aikaasi ja hermojasi ja tehdä kerralla hyvät sivut, palkkaa ammattilainen. Nettisivujen hinta ammattilaisella vaihtelee, vähintään tuhannesta eurosta ylöspäin useisiin tuhansiin. Tärkeintä on löytää oikeat tekijät, eikä seurata hintaa. Jos menet halvimman perässä, on lopputuloskin varmasti sitä luokkaa. Mutta en myöskään suosittele suin päin sijoittamaan projektiisi tuhansia euroja, jos olet alussa, tuotetta tai palvelua ei ole testattu ja niin edelleen.

Sinun on siis löydettävä sinun tilanteeseesi paras ratkaisu.

Jos sinulla on jo olemassa toimiva yritys esimerkiksi kivijalka, on verkkokaupan perustaminen ja etenkin siihen kunnolla panostaminen luonnollinen askel, erittäin tärkeää ja kannattavaa. Hyvin tehdyt, ammattilaisten toteuttamat sivut maksavat itsensä taatusti takaisin. Ne eivät siis ole kulu, vaan sijoitus.

Miettimällä omia tavoitteitasi, lähtökohtaasi, aikaasi ja budjettiasi, keksit sinulle parhaimman ratkaisun. Jos päädyt teettämään ammattilaisella, löydät varmasti sinulle sopivimmat tekijät.

#6. Lue lisää aiheesta

Perehdy aiheeseeen. Lue kaikki mahdollinen tieto, jotta tiedät, mihin olet ryhtymässä. Älä unohda, ettei kyse ole vain kotisivujen teosta ja sillä sipuli. Ehei, siitä se matka vasta alkaakin. Siksi paukkuja tulee varata myös markkinoimiseen. Ilman markkinointia ei ole myyntiä. 

Sinua saattaa kiinnostaa myös artikkelini copywritingista, jossa kerron enemmän verkkosivuston teksteistä ja miten copywriting auttaa siinä. Lue artikkeli täältä.

Kollegani Miia Ylinen kertoo blogissaan Miten tehdä hyvät kotisivut.

Toivon sinulle menestystä kotisivujen tekoon!

Jos pidit artikkelista ja se oli sinulle hyödyllinen, jaa se sosiaalisessa mediassa. Näin autat minua luomaan jatkossakin ilmaisia ja hyödyllisiä artikkeleita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *