Yritysblogi – kyllä vai ei?

Jos sinulla on oma yritys, yksi suurimmista kysymyksistäsi on varmasti, miten saada yrityksesi muiden tietoisuuteen? Silloin yritysblogin perustaminen voi tulla ajankohtaiseksi.

Mielessäsi voi pyöriä kysymyksiä, kuten kannattaako perustaa yritysblogi?  Tai mitä hyötyä on yritysblogista? Tässä artikkelissa kerron 10 syytä, miksi yrityksesi tarvitsee oman blogin. Kerron, miksi se on niin tärkeä unohtamatta pohtia bloggaamisen huonoja puolia. Asioillahan on aina kaksi puolta.

Mutta ennen kuin menemme aiheeseen, selvennän mikä on blogi.  

Mikä on blogi?

Blogi on verkkosivu tai -sivusto, johon tuotetaan sisältöä, yleensä tekstipainotteista. Blogiartikkeleita kutsutaan postauksiksi. Jokaisella blogilla on yleensä konkreettinen teema ja sille on ominaista, että artikkelit on kirjoitettu minä-muotoon. Se on ikään kuin päiväkirja, mutta verkossa. Postaukset ilmestyvät aikajärjestyksessä, uusin ensin. Tämäkin artikkeli, jota juuri luet, on blogipostaus.

Blogeja pitävät niin yksityishenkilöt kuin yritykset ja niitä lukevat nykyään kaikenikäiset. Kyseessä ei siis ole muoti-ilmiö tai vain nuorten juttu, vaan blogit ovat pitäneet suosionsa vuodesta toiseen.

Videoblogeja kutsutaan termillä vlog. Voit lukea bloggauksesta ja sen historiasta englanniksi täältä.

1. Edullinen ja tehokas markkinointikanava

Tänä päivänä suurin osa ihmisistä käyttää hakukonetta, kuten esimerkiksi Googlea, löytääkseen avun omaan ongelmaansa. Sinulle itsellesi on käynyt niin varmasti monet kerrat. Älypuhelimet ovat mahdollistaneet sen, että Internet on vain yhden klikkauksen päässä. On siis aivan luonnollista, että Googleen turvaudutaan yhä useammin mitä tahansa tietoa haettaessa.

Kuten esimerkiksi ostoksia tehdessä. Kuluttajat ovat entistä valveutuneempia ja tietoisempia, eikä ostoksien tekeminen Internetissä pelota, kuten joitakin vuosia sitten. On siis aivan tavallista, että ihmiset etsivät tietoa ja voivat lukea aiheesta hyvinkin paljon, ennen kuin lopulta ostavat.

Ja silloin blogillasi voi olla ratkaiseva merkitys.

Blogi on siis yrityksesi verkkosivustolla oleva kanava, jonne tuotetaan sisältöä. Sen aloittaminen on helppoa ja yksinkertaista. Et tarvitse suuria investointeja. Jokainen postaus säilyy ja on esillä vuoden jokaisena päivänä. Niitä voidaan lukea vielä vuosienkin päästä. Tämä tarkoittaa sitä, että blogiartikkeli on parhaimmillaan tulonlähde, yrityksesi paras myyjä, vuosikausia. Siksi blogi on niin hyvä markkinointikanava.

Mutta tekstiesi on oltava hakukoneystävällisiä, jotta ihmiset löytävä sivustoosi. Ja siinä blogi auttaa suuresti. Pelkkien verkkosivustojen tekstien varassa on hankalaa sijoittua hyvin hakutuloksissa maailmassa, jossa kilpailu on yhä kovempaa.

Mikäli yritykselläsi ei ole verkkosivustoa ollenkaan, se on sama asia, kuin yritystäsi ei olisi olemassa. Jokaisella yrityksellä on oltava oma sivusto.

2. Brändin rakentaminen

Kirjoittamalla asiantuntija-artikkeleita rakennat omaa brändiäsi määrätietoisesti. Se tuo yrityksellesi äänen, tekee siitä tuttavallisen ja inhimillisen. Loppujen lopuksi ihmiset haluavat ostaa ihmisiltä.

Kirjoittamalla artikkeleita omasta alasta ja jakamalla tietoa avoimesti, sinusta tulee oman alasi asiantuntija ja maineesi kasvaa. Muut näkevät konkreettisesti sinun tietävän aiheesta paljon. Tämä puolestaan vahvistaa asemaasi markkinoilla ja ajan kuluessa sinusta tulee brändi.

3. Nostaa luottamusta

Blogeissa tyyli voi olla vapaampi ja yrityksen persoona pääsee esille paremmin. Blogeissa on edelleen jotain aitoa, jotain sellaista, joka tekee yrityksestä tuttavallisen. Asiantuntevat artikkelit jakavat tietoa ja tekevät muutenkin toiminnasta läpinäkyvää. Blogia kirjoitetaan pitkässä juoksussa, aina. Näin ollen blogin pitäminen on johdonmukaista. Minkäänlainen teeskentely ei siis tule onnistumaan, vaan ainoa, oikea tapa on esiintyä rehellisesti, avoimesti ja omana itsenään. Pitkäjänteisyys ja rehellisyys puolestaan nostavat luottamusta entisestään.

4. Verkkosivustosi liikenne kasvaa

Blogin ansiosta verkkosivustosi liikenne tulee kasvamaan. Tekstien on tietenkin oltava hakukoneystävällisiä ja niiden on liityttävä yritykseesi. Sinun on tiedettävä oikeat avainsanat, joilla ihmiset hakevat tietoa hakukoneista. Blogin avulla sinun on mahdollista saavuttaa sellaista näkyvyyttä hakukoneissa, jonka saaminen muuten esimerkiksi pelkkien verkkosivuston tekstien avulla, olisi hankalaa. Lisäksi kävijät ovat laadukkaampia, koska he ovat jo valmiiksi aiheesta kiinnostuneita. Toisin sanoen sinulla on hyvä tilaisuus loistaa, saada heidän luottamuksensa ja lopulta he ovat valmiita myös avaamaan kukkaron nyörejä.

Blogin hyvä puoli on myös siinä, että se on luonnollinen tapa saada ihmiset kiinnostumaan verkkosivustostasi ja yrityksestäsi. Saat ihmiset tulemaan paikalle mielenkiintoisen sisällön takia, etkä maksettujen mainoksien vuoksi.

5. Auttaa lisäämään myyntiä

Kun ihmiset etsivät tietoa, heillä on aina taustalla jokin tarve tai ongelma. Blogin avulla löydyt. ponnahdat esille hakutuloksista juuri oikeaan aikaan eli silloin, kun sitä tietoa etsitään. Blogisi avulla myyntisi tulee kasvamaan. Mitä enemmän kerrot, sitä enemmän myyt. Blogin ansiosta potentiaalisilla asiakkailla on mahdollisuus tutustua sinuun ja ikään kuin kuulla äänesi, jolloin myös kynnys ostamiselle madaltuu.

Kuva: Pixabay

6. Ajan tasalla

Blogin idea perustuu siihen, että sitä päivitetään säännöllisesti. Siten verkkosivustosi sisältö pysyy aina tuoreena. Se on haaste, mutta positiivinen sellainen, sillä siten pysyt itsekin ajan hermolla. Sinun on opittava uutta, kehityttävä koko ajan ja tiedettävä yleensäkin, mitä alallasi tapahtuu. Välittäessäsi sen blogiisi, näkyy se lukijoille hyvänä asiana. Et olekaan yritys, joka elää menneessä, vaan kasvat ja kehityt ja elät tätä päivää. Nykyään, itsensä kehittämisen aikakautena, se on valttia.

7. Vuorovaikutus

Blogi mahdollistaa vuorovaikutuksen ihmisten kanssa. Saat ihmisiltä suoraan palautetta teksteihisi. Hyvään blogietikettiin kuuluu vastaaminen jokaiseen kommenttiin. Siten osoitat, että välität aidosti lukijoistasi. Tällöin he myös sitoutuvat sinuun paremmin ja ajan saatossa sinulle kasvaa yleisö, joka odottaa juttujasi.

8. Sosiaalinen media

Blogi tukee myös sosiaalista mediaa tai vielä paremmin sanottuna, ne tukevat toinen toisiaan. Aina, kun julkaiset blogissasi, kannattaa siitä ilmoittaa myös sosiaalisessa mediassa. Tällöin myös sosiaalisen median kanavasi pysyvät liikkeessä ja tuoreena. Sosiaalisen median avulla voit löytää lisää lukijoita ja lumipalloefekti on valmis.

9. Erotut kilpailijoistasi

Ei ole parempaa tapaa erottautua kilpailijoistasi kuin blogi. Blogin avulla osoitat tietotaitosi, saat äänesi kuuluviin ja sinusta tulee läheisempi. Intohimosi välittyy kuin itsestään ruudun toiselle puolelle, jolloin vaikutukset ovat positiiviset. Blogin avulla voit näyttää, millaista on kulissien takana ja kertoa oman tarinasi. Silloin näytät yrityksesi inhimillisen puolen. Et olekaan enää mikään kylmä, tunteeton yritys, vaan ihmiset huomaavat, että siellä työskentelee oikeita ihmisiä. Tuot yrityksellesi kasvot. Kaikki haluavat tietää, kenen kanssa ovat tekemisissä.

10. Autat lukijoitasi

Viimeisenä, vaan ei vähäisempänä, blogi mahdollistaa auttamisen. Se tarjoaa tärkeää tietoa, se viihdyttää tai toimii inspiraation lähteenä. Auttaminen tulisi olla jokaisen yrityksen olemassaolon tarkoitus. Myyntikin perustuu loppujen lopuksi auttamiseen.

Yritysblogin huonot puolet

Blogin avulla tuot omaa persoonaasi esille. Valmistaudu siihen, ettei se tule miellyttämään kaikkia. On yksinkertaisesti mahdotonta miellyttää kaikkia. Etkä edes halua tätä. Et halua käyttää blogiasi siihen, että kielesi olisi ruskea. Ihmisillä on suurempi kynnys kommentoida yritysblogeihin, mutta se ei tarkoita, etteikö joskus ikäviä kommentteja tulisi vastaan. Itse en ole vielä nähnyt yritysblogeissa ilkeitä kommentteja, kuten vaikkapa lifestyle-blogeissa.

Sen sijaan olen nähnyt yritysblogeja, joista kommentointimahdollisuus on otettu pois, jolloin kukaan ei voi jättää kommenttia. Tämä käytäntö rikkoo blogiperiaatteita, sillä blogien idea nimenomaan on vuorovaikutus. Eli siinä, että lukijoilla on mahdollisuus kommentoida lukemaansa. Jos ilkeät kommentit pelottavat, kannattaa muistaa, että suurin osa kommenteista tehdään edelleen hyvässä hengessä.

En suosittele yritysblogin perustamista, jos se jää muutamaan postaukseen. Tämä sotii sitä periaatetta vastaan, että blogien tulisi päivittyä ja siellä tulisi olla tuoretta sisältöä säännöllisesti. Kesken jätetty yritysblogi ei välttämättä anna parasta mahdollista kuvaa yrityksestäsi. Jos blogin päivittäminen on epäsäännöllistä tai sen pitäminen lopahtaa, vaikuttaa se myös hakukoneoptimointiin. Hakukoneet arvostavat säännöllistä postaustahtia, oli se sitten kerran kuussa tai joka viikko. Valitse postaustahti, joka sopii parhaiten yrityksellesi ja pitäydy siinä.  

Kuva: Pixabay

Johtopäätöksiä

Yritysblogin perustaminen kannattaa, mikäli olet valmis oikeasti laittamaan itsesi ja persoonasi likoon. Mikäli jaksat tehdä sitä pitkällä tähtäimellä. Mikäli aidosti haluat auttaa ja jakaa tietouttasi eteenpäin. Mikäli olet valmis ottamaan vastaan kaikenlaiset kommentit ja vastaamaan niihin. Bloggaaminen on antoisaa, kaikkine puolineen ja sen mukana tulet taatusti kehittymään. Työn hedelmät alkavat näkyä ajan kanssa ja bloggaaminen palkitaan. Avainsanojen avulla ihmiset löytävät yrityksesi ja maineesi kasvaa.

Muista, ettei bloggaamisen tarvitse olla yksinäistä puurtamista, vaan aina voit palkata apukäsiä. Apukädet tulevat tarpeeseen etenkin, jos haluat keskittyä omaan ydinliiketoimintaasi. Esimerkiksi minun erikoisalaani ovat hakukoneoptimoidut asiantuntijablogit.

Tuleeko sinulle mieleen lisää hyviä tai huonoja puolia bloggaamiseen liittyen? Kommentoi alle!      

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *