Sähköpostimarkkinointi – pikaopas yrityksille

Luulitko sähköpostin jääneen historiaan? Jos vastasit kyllä, mieti uudestaan.

Sähköposti on tutkitusti yksi tehokkaimmista markkinointikanavista. Ja se on sitä edelleen, vaikka sen maine on kokenut kovia.

Sähköpostimarkkinointi kuitenkin elää ja voi hyvin. Saatat ehkä yllättyä, kun kerron sen pesevän esimerkiksi sosiaalisen median kanavat mennen tullen.

Tämän artikkelin luettuasi tiedät, miksi.
Paljastan myös

● miksi sähköposti toimii niin hyvin.

● miten tehdä sähköpostimarkkinointia.

● mitkä virheet sinun tulee välttää.

Olen copywriter ja tehnyt sähköpostimarkkinointia muille. Olen päässyt alusta asti niin sanotusti upottamaan kädet multaan. Matkan varrella olen kokenut onnistumisia. Toisaalta olen myös huomannut, mitä ei kannata tehdä.

Ironista kyllä, itselleni en ole tehnyt sähköpostimarkkinointia. Vielä. Keskityn nyt sisältömarkkinointiin ja asiakasprojekteihin. Mutta se on toinen tarina se.

Tässä artikkelissa jaan siis omaa tietotaitoani eli sitä, mitä olen oppinut sähköpostimarkkinoinnista ja tehnyt käytännössä asiakkaideni kanssa.

Faktahan on se, että…

Sähköpostimarkkinointi on yksi tehokkaimmista markkinointikanavista

Se on niin tehokas siksi, koska se on ainoa kanava, jossa voit viestittää suoraan kohdeyleisöllesi. Ja he ovat valmiita kuuntelemaan, mitä sinulla on sanottavana.

Ai, mistäkö tiedän? Siitä, että he ovat antaneet sinulle luvan laittaa sähköpostia heille. Ja koska olen myös itse ahkera uutiskirjeiden lukija.

Et voi laittaa sähköpostia kuluttajille kysymättä ensin lupaa. Se ei ole sallittua ja toisaalta miksi edes haluaisitkaan niin tehdä? Jokainen meistä kyllä tietää sen tunteen, jos sähköpostiin on kilahtanut ei-toivottua postia… Usko pois, et halua yrityksesi kuuluvan siihen joukkoon. 

Sähköposti toimii silloin, kun lukija haluaa sen vastaanottaa. Kukaan, ei kukaan, halua vastaanottaa spämmiä. Minä ja sinä tiedämme tämän.

Sähköposti tuo mukanaan rutkasti hyötyjä

Luot omaa yleisöä. Parhaimmillaan tuo yleisö odottaa jokaista viestiäsi kuin kuuta nousevaa. Onnistunut sähköpostimarkkinointi näkyy myös myynnissä. Sitä onkin helppo mitata. Se on se suoraan taskuun menevä raha. Tässä ei kilpailla tykkäyksien määrässä. Vain tuloksilla on väliä. Näet suoraan, mikä toimii ja mikä ei.

Sähköposti voi parhaimmillaan olla kuin kirje. Henkilökohtainen viesti, jolloin lukijalle tulee tunne, että tämä on kirjoitettu hänelle ja vain hänelle. Yleensä kirjeet luetaan paremmin kuin mainokset.

Jokaisella sähköpostilla luot luottamusta ja pitkäaikaista asiakassuhdetta. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla mitään yksinpuhelua. Jossain vaiheessa voit toteuttaa esimerkiksi kyselyn, jonka avulla voit vaikkapa tarjota yleisöllesi entistä parempaa sisältöä. Ihmiset haluavat nimittäin, että heitä kuunnellaan.

Asiantuntijuutesi, brändisi, kasvaa. Pysyt myös lukijoidesi mielessä tuoreena. He kyllä tulevat käyttämään palveluasi tai ostamaan tuotteitasi, jos ja kun tarve tulee.

Sähköposti vs. sosiaalinen media

Sosiaalinen media ei tunnu niin henkilökohtaiselta kuin omaan sähköpostiin kilahtava meili. Sosiaalisessa mediassa puhut massalle, vaikka kuinka yrittäisit muotoilla sen ”minulta sinulle”. Siellä on myös muita vaaran paikkoja.

Sosiaalisen median miinuspuolet ovat ainakin nämä:

x Se vie paljon aikaa. Pelkkä sisällöntuottaminen ei riitä, vaan sinun pitäisi olla aktiivinen kommentoimaan ja jakamaan muiden postauksia.  

x Siellä on paljon muitakin, jotka kilpailevat saman kohdeyleisön huomiosta.

x Somen eteen täytyy nähdä vaivaa. Ja silti…

x Tuloksien saaminen on vaikeaa. Kaiken lisäksi somessa ovat

x Trollit kiusana. Ja välillä voi syntyä

x Paskamyrsky. Jos käy oikein huono tuuri, voi kohdallesi osua

x Kiusaaja, joka ilmiantaa tilisi, vaikka postauksesi ovat asiallisia. Pahimmassa tapauksessa käyttäjätilisi suljetaan.

x Sosiaalinen media ei ole koskaan sinun ja siksi langat eivät ole sinun käsissäsi.

x Ilmaista näkyvyyttä on vaikea saada. Sosiaalisen median kanavat nimittäin haluavat, että maksat siitä.

Kannattaa myös muistaa, että ajat muuttuvat ja Internet on jatkuvassa liikkeessä. Yksi sosiaalisen median kanava voi toimia tänään, mutta ehkä sitä ei enää ole huomenna. Ei siis kannata jättäytyä pelkästään sosiaalisen median varaan. 

Tässä mukaan kuvioihin tulee sähköposti. Siellä langat ovat sinun käsissäsi.

Ota sähköpostimarkkinointi haltuun

#1. Mieti tavoitteesi ja strategia

Ennen kuin lähetät yhtäkään sähköpostia kuin hullu, mieti omat tavoitteesi ja sitten tee strategia, jolla saat vietyä homman maaliin.

Kysy siis itseltäsi vaikka peilin edessä, mitä haluat saavuttaa?

#2. Haluatko tehdä uutiskirjeitä vai markkinointikampanjoita?

Uutiskirje on kuin lehti, joka tulee asiakkaille säännöllisesti. Sen avulla lujitat asiantuntijuuttasi, tuot esille uutuudet, yrityksesi uutiset, menestystarinat ja jaat hyödyllistä sisältöä. Omien huomioideni mukaan uutiskirjeissä työstetään asiakassuhdetta pitkäjänteisesti.

Markkinointikampanjoissa lisätään myyntiä verkkokauppaan, tehdään tarjouksia, esitellään uutuustuotteet tai palvelut, annetaan vinkkejä ja neuvoja. Olen nähnyt hyvinkin nopeatempoisia markkinointikampanjoita, jossa tietyn ajanjakson aikana markkinoidaan hyvin tiiviisti jotain tiettyä tuotetta.

#3. Kenelle viestit ovat?

Sähköposti tarvitsee vastaanottajan. Mieti siis kohdeyleisösi. Kenelle haluat kirjoittaa? Ketkä ovat potentiaalisia asiakkaitasi?

Kun tiedät kohdeyleisösi, on sinun aika rakentaa sähköpostilista. Muista, et halua olla roskapostaaja. Älä siis osta sähköpostilistaa. Sinun pitää siis rakentaa se itse.

#4. Miten rakentaa sähköpostilista?

Helpointa on aloittaa omasta kotipesästä eli kotisivuistasi. Kerää siellä sähköpostiosoitteita. Sivustollasi vierailevat ihmiset ovat jo todennäköisesti valmiiksi kiinnostuneita. Ihmiset eivät kuitenkaan anna omia sähköpostiosoitteitaan kovin helposti. Siksi sinun on mietittävä liidimagneetti tai joku muu tärppi, vaikkapa alennuskoodi verkkokauppaasi.

Koska ihmisillä on kiire, kysy vain välttämättömimmät tiedot. Nimi ja sähköpostiosoite riittävät.

Moni voi antaa oman sähköpostinsa ajatuksenaan myöhemmin jättäytyä pois listalta. Siksi ensimmäiset viestisi ovat äärimmäisen tärkeitä. Sinun on todistettava, että sisältösi on seuraamisen arvoista.

#5. Ensimmäinen sähköpostiviesti

Jokaiselle sähköpostille rekisteröityneelle tulee lähteä automaattisesti tervetuloa-viesti. Panosta siihen. Se nimittäin avataan varmimmin. Mitä sitten laittaa ensimmäiseen sähköpostiin?

Kiitä ja muistuta, miksi lukija saa viestin. Pidä sanasi ja anna lupaamasi asia, oli se sitten ilmainen e-kirja, opus tai mitä ikinä. Kerro, mitä hän voi odottaa vastaisuudessa. Nosta siis ne hyödyt, miksi sinua kannattaa seurata. Älä myöskään unohda kertoa, miten sinusta pääsee eroon.  

Muista, että lukija on tämän tarinan sankari. Me ihmiset olemme itsekkäitä ja meitä kiinnostavat vain omien ongelmiemme ratkaisut. Kukaan ei jaksa seurata sinua sinun itsesi vuoksi, vaan minkä ratkaisun tuot heille. Mutta toki sinun on kerrottava itsestäsi jotain, esiteltävä itsesi ja luotava auktoriteettia, miksi kuunnella juuri sinua. Myös ns. ”sankaritarinat” ovat mielenkiintoisia. Eli lukijan on tunnettava sinut, jotta hän voi luottaa sinuun. Tarkoituksena on rakentaa pitkäaikainen suhde.

Älä myöskään unohda kertoa, miten sinusta pääsee eroon.  

#6. Muuta tuntemattomat kavereiksesi ja kaverit asiakkaiksi

Laita kohdeyleisöllesi sisältöä, joka kiinnostaa heitä. Sisältö kannattaa suunnitella hyvin. Et kuitenkaan voi tietää, mikä toimii ja mikä ei, ennen kuin olet lähettänyt viestit.

Voit kuitenkin miettiä, mitä aiheita käsittelet sähköposteissasi. Kuka ne toteuttaa? Miten usein laitat sähköpostia? Varo laittamasta liian usein, ettet valu roskapostaajan puolelle. Pyri laittamaan sellaisia sähköposteja, jotka myös avataan. Markkinointikampanjassa viestien lähetystahti on eri. Niitä voi tulla lyhyessä ajassa useampia, koska keskitytään jonkin tietyn tuotteen markkinointiin.

Miten suunnitella sähköposti?

Tärkeintä on asettua vastaanottajan saappaisiin. Aina, kun mietit jotain aihetta sähköpostillesi, mieti myös miksi lukija haluaisi tietää siitä? Viestillä tulee olla punainen lanka. Vältä laittamasta yhteen viestiin miljoona asiaa. Tee jokaisesta sähköpostistasi hyödyllinen lukijalle.

Samoin siinä tulee olla aina mahdollisuus perumiseen. Tee se helpoksi. Et halua listallasi olevan ihmisiä, jotka ovat siellä pitkin hampain.

Siivoa sähköpostilistaasi säännöllisesti. Poista ihmiset, jotka eivät ole avanneet sähköpostejasi 3-6 kuukauteen. Ennen sitä voit tehdä heille kampanjan ja kysyä, haluavatko he saada viestejä jatkossa.

#1. Otsikko on tärkein

Sen perusteella sähköpostisi joko avataan tai heivataan suoraan roskakoriin. Sen tulee olla potentiaalinen ja herättää kiinnostus avata juuri se viesti. Käytä siis psykologiaa apunasi.

On olemassa sanoja, jotka ovat houkuttelevampia. Tällaisia sanoja ovat esimerkiksi

ilmainen, tarjous, sisäpiiri, taatusti, todistetusti, nyt, uusi, paljastus, tämä, tässä, kuinka, kutsu, ensimmäistä kertaa, miksi.

Käytän itse aina otsikoissa jotakin noista tai muita listallani olevia houkuttelevia sanoja.

#2. Panosta viestiin

Mikään ei ole turhauttavampaa kuin avata viesti ja huomata, ettei sisältö olekaan kiinnostavaa tai se on kuraa. Sain kerran sähköpostin, joka oli todella kiinnostava otsikon perusteella. Kun avasin viestin, siinä oli vain yksi ainoa lause. YKSI!

Toki sähköpostien tulee tavallisesti olla lyhyitä ja ytimekkäitä. Sopiva pituus on yleensä noin 200–300 sanaa.

Ensimmäiset sanat ovat tärkeimpiä, jotta lukija jatkaa lukemista.

Tekstin tulee olla selkeää ja sopivankokoista. Olen nähnyt uutiskirjeitä kuvien kanssa ja ilman. Voit testata, kumpi sopii sinulle parhaiten. Hyödynnä lihavointia ja väliotsikoita. Varo laittamasta tekstiä pitkään pötköön.

Tee viestistäsi helposti silmäiltävä. Ihmisten aika ei riitä kaikkien viestin perusteelliseen lukemiseen. Monet ”skannaavat” sisällön eli siksi esimerkiksi väliotsikot ovat tärkeitä. Jos aihe oikeasti kiinnostaa, viestisi luetaan.

Tee siitä henkilökohtainen, tervehdi nimellä. Allekirjoita viesti, jotta ihmiset näkevät keneltä se tulee. Kirjoita ”minulta sinulle”. Älä puhu massalle.

#3. Muista CTA

Ilmaise selkeästi, mitä haluat lukijan tekevän. Voit ohjata hänet uusimpaan blogipostaukseesi, tai verkkokauppaasi. Anna hänelle myös hyvä syy tehdä niin. Voit esimerkiksi lisätä kiireen tuntua ”Tarjous on voimassa vain huomiseen klo 23:00 asti”.

Jos laitat loppuun P.S., se luetaan yleensä erittäin tarkkaan.

Artikkelin kuvat: Pixabay.

Harjoitus tekee mestarin

Sähköpostien teossa harjoitus tekee mestarin. Älä oleta mitään, vaan seuraa tuloksia ja analysoi. Jos joku sähköposti toimii tai ei toimi, mieti miksi.  Keskity tekemään jokaisesta viestistäsi edellistä parempi. Näin sinusta tulee koko ajan parempi.

Mitä ajatuksia sinulle tuli mieleen sähköpostimarkkinoinnista? Kommentoi alle!

P.S. Jos tarvitset apua sähköpostimarkkinointiin, ota yhteyttä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *