11 vuoden projekti – pyöräillen Barentsinmereltä Mustallemerelle

Kahdella englantilaismiehellä, Jon Armitage ja Shaun Kelly, on yhteinen projekti: pyöräillä läpi Euroopan, päästä päähän, pohjoisesta etelään. Miehet eivät ole ensikertalaisia, sillä aikaisemmin he ovat pyöräilleet Eurooppaa lännestä itään, Atlantilta Mustallemerelle vuosien 2011-2016 aikana, yhteensä 4 500 km.

Jon ja Shaun ovat pyöräilymatkailijoita, joita motivoi nähdä uusia paikkoja. Sellaisia paikkoja, joihin ei muuten tulisi lähdettyä. Pyöräily on ekologinen ja eettinen tapa nähdä maailmaa.

Työelämässä olevat miehet pyöräilevät loma-aikanaan kesällä.

– Pyöräilemme vuosittain keskimäärin 1000 km viikossa. Jos pyöräilisimme koko reitin yhtä kyytiä, veisi se useamman kuukauden, kertoo Jon.

Näin he onnistuvat vuosi vuodelta kulkemaan valitsemaansa reittiä, pala palalta.

Shaun ja Jon Möhkön ruukkimuseon edustalla, Ilomantsissa.

Ilomantsi matkan varrella

Kyseessä ei ole mikä tahansa reitti, vaan EuroVelo 13. Se tunnetaan myös Iron Curtain Trail–nimellä. EuroVelo 13 paljastaa tämän ”rautaesiripun”, jossa Eurooppa jakautui vahvasti itään ja länteen yli puoli vuosisataa.

Nyt reitti yhdistää idän ja lännen, 20 maata ja kolme merta. Se on kuin historian elävä oppitunti, joka muistuttaa sovinnon ja rauhan tekemisestä. Se vie pyöräilijän Etelä-Tšekin ja Pohjois-Itävallan viinitarhoilta Bulgarian ja Kreikan vuoristoon, Baltian maiden vilkkaisiin satamiin ja aina Lapin lakeuksille. Ja Ilomantsiin.

– Ilomantsi on virallisesti osa reittiä, vahvistaa Jon.

Tavoitteena 11 000 kilometriä

Jon ja Shaun haluavat yhdistää matkaansa EuroVelo 13 ja 11 -reitit. Näin ollen kokonaismatkasta tulisi heidän pisin tekemänsä matka tähän mennessä. Tavoitteena on pyöräillä vuosien varrella yhteensä huikeat 11 000 kilometriä mutkineen.

Pelkästään EuroVelo 13 on 10 400 km pitkä, mikä tekee siitä kaikista pisimmän EuroVelo-reitin. Se alkaa Barentsinmereltä, pienestä Grense Jakobslev–kylästä Norjassa ja päättyy Ateenaan, Kreikkaan.

Jo itse reissun valmisteluun menee useampia kuukausia, kun pitää etsiä majoitukset ja tehdä valmistelut kuten varata lennot.

Miehet aloittivat matkanteon vuoden 2017* kesäkuussa. Ensin he lensivät pyöriensä kanssa Kirkensin lentoasemalle ja matkasivat sieltä vielä 50 km Barentsinmerelle. Pyörät koottiin ja seikkailu alkoi.

Jon ja Shaun kulkivat pyörillä rajan yli Suomen puolelle Sevettijärvelle, Ivaloon, Vuotsoon, Sodankylään, Kuusamoon ja Suomussalmelle.

Mutkia matkassa

Tänä vuonna pyörämatka sai jatkoa Suomen puolella. He pyöräilivät Lieksaan ja sieltä Ilomantsiin. Hattuvaarassa miehet kävivät tietenkin itäpisteellä, jota ei voi olla ohittamatta rajaseudulla liikkuessa. Siitä pyörämatka jatkui Möhköön. Seuranaan heillä oli tuhansia verenhimoisia hyttysiä. Muita eläimiä miehet eivät ole nähneet – lukuun ottamatta joitakin karhun jätöksiä.

Möhköön mentäessä miehet eksyivät metsäteille. Metsän siimeksessä alkoi olla jopa vähän huolestuttavaa, mutta onneksi pyöräsovellus auttoi miehet takaisin kartalle ja matka jatkui. Lopulta he pääsivät Möhköön, kylään joen mutkassa.

Jon ja Shaun tekivät pyörämatkansa loppurutistuksen, vaivaiset reilu 500 km, Ilomantsista Helsinkiin. Pääkaupunkiin tulivat myös heidän vaimonsa loman viettoon. Ensi vuonna EuroVelo 13–reitin valloitus jatkuu ja seuraavat 1000 km.

– Olemme nyt suorittaneet reitin Norjan ja Suomen osalta. Ensi vuonna suuntamme Viroon, päättää Shaun.

Artikkelin kuvat: Asta Jansson

*Artikkeli on kirjoitettu alun perin kesällä 2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *