Näyttämöltä valkokankaalle – Konsta Laakson matka näyttelijäksi

Ilomantsin Möhkön kylästä kotoisin oleva Konsta Laakso nähdään nyt toistamiseen elokuvan pääosassa.

Kun Konsta Laakso oli 9-vuotias ja nousi teatterin lavalle ensimmäistä kertaa, ei hän voinut aavistaa päätyvänsä vielä joku päivä valkokankaalle, Möhköstä koko kansan tietoisuuteen. Konsta kasvoi Möhkön kylässä, Laakson perheen toiseksi vanhimpana lapsena.

Möhkö on tunnettu vireänä kulttuuri- ja matkailukylänä, jossa kesäisin teatteri esittää historiallisia näytöksiä ja ruukkimuseo avaa ovensa vierailijoilla. Se on kylä, jonne kesäasukkaat ja matkailijat saapuvat, ja joka herää eloon pitkän talven jälkeen kesän koittaessa. 

Kuva: Solar Films
Kuva: Asta Jansson

Teatterista elokuvien maailmaan

Lapsuutensa teatterivuosista Möhkössä Konsta sai intohimon näyttelemiseen ja kerrytti vuosien varrella vankan kokemuksen. Konsta kasvoi teatterimaailmassa. Hän näytteli paljon, mutta hänelle tuli tutuksi myös katsojan rooli.

Joka kesä Laakson perhe matkusti eri puolelle Suomea teatteria katsomaan. Vuonna 2018 ensi-iltansa saanut Oma maa -elokuva merkitsi Konstalle ensimmäistä isoa elokuvaroolia. 

Oma maa ei kuitenkaan ollut hänen ensiesiintymisensä valkokankaalla. Vuosia aiemmin Pohjois-Karjalassa kuvattiin Roskisprinssi-elokuvaa, jossa myös Konstalla oli pieni rooli.

– Se oli ikään kuin lämmittelyä elokuvantekoon, naurahtaa Konsta.

Näytteleminen on ollut tärkeä harrastus, mutta ammattina hän ei sitä vielä osannut ajatella tai haaveilla.

– Jäin ilman opiskelupaikkaa. Armeijan jälkeen mietin, mitä teen. Pääsin teatteri Väkivahvaan Niittylahteen. Sieltä se ajatus sitten lähti. Siellä treenattiin kunnolla ja se tuntui työltä, muistelee Konsta.

Kohtalo astui mukaan, kun ohjaaja Markku Pölönen ja Konsta kohtasivat Utran uudessa teatterissa vuonna 2015. Konsta oli päässyt jo opiskelemaan Nätylle vuonna 2014. 

Kaiken kaikkiaan he työskentelivät yhdessä kahden kesän verran ja tekivät kolme esitystä. Nuori mies haki Tampereen yliopistoon teatterityön tutkinto-ohjelmaan ja pääsi sisään.

 – Näyttelemisestä tuli päätavoitteeni, siihen tähtäsin.

Kun Pölönen kysyi Konstaa mukaan Oma maa -elokuvaan, hänen ei tarvinnut edes miettiä asiaa. Hän oli heti mukana. Elokuvan teko sujui hyvin opiskelujen rinnalla. Konstalla oli opiskelua jäljellä enää vuosi, kun Oma maa sai ensi-iltansa.

Kuva: Solar Films

Oma maa syntyi ohjaajan ideasta

Oma maa perustuu Pölösen alkuperäisideaan, jossa rakastavaiset Anni ja Veikko saavat itselleen ns. kylmän tilan ja maatilan perustaminen aloitetaan aivan alusta. Elokuva perustuu sodan jälkeiseen aikaan. Käsikirjoituksesta vastaa Pölösen lisäksi Antti Heikkinen.

Konsta Laakso näyttelee Veikkoa ja hänen vastanäyttelijänään Annin roolissa nähdään Oona Airola, tunnettu Hymyilevä mies -elokuvasta. Yhteistyö ohjaajan ja muiden näyttelijöiden kanssa sujui erinomaisesti.

– Käsikirjoitus on niin hyvä, ettei ollut vaikeaa näytellä, paljastaa Konsta Laakso. 

Kuva: Blankface Oy

Lapua 1976 – Elokuva Suomen kohtalokkaimmasta onnettomuudesta

Tositapahtumiin perustuva Lapua 1976 sai ensi-iltansa tänä vuonna 1. syyskuuta. Siinä Konsta Laakso näyttelee toista kertaa pääroolia. Roolissaan hän esittää Matti Holmaa.

Vastanäyttelijänä nähdään Linnea Leino, tehtaanjohtajan tyttärenä Kaisana. Kyseessä on draamaelokuva, joka kertoo rakkaustarinan ja miten kaikki kulminoituu Lapualla sattuneeseen onnettomuuteen. Siinä kuoli 40 ihmistä ja 60 loukkaantui. Kyseessä oli Suomen rauhanajan historian tuhoisin onnettomuus, ja itse presidentti Kekkonen saapui hautajaisiin.

Elokuvantekijät kuvaavat Lapua 1976 -elokuvan olevan ”ennennäkemätön tarina rakkaudesta, rohkeudesta ja toivosta keskellä Suomen tuhoisinta onnettomuutta – Lapuan Patruunatehtaan räjähdystä 13. huhtikuuta 1976.”

Filmin syntyminen ei ollut itsestäänselvyys. Se oli yli 10 vuoden projekti. Suomen Elokuvasäätiö ei aluksi lähtenyt tukemaan tuotantoa, mutta osallistui lopulta levitys- ja markkinointikustannuksiin 65 000 eurolla.

Elokuvan on ohjannut Toni Kurkimäki ja kyseessä on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa. Hän on itse kotoisin Lapualta, jossa patruunatehtaan räjähdys kosketti koko kaupunkia. Nyt se nähdään elokuvana. 

Katsojat liikuttuvat Lapua 1976 -elokuvasta

Suuri yleisö on ottanut filmin poikkeuksellisen hyvin vastaan. Se kohosi nopeasti Lapuan kaikkien aikojen katsotuimmaksi elokuvaksi. Ensi-iltaviikonloppunaan Lapua 1976 oli koko Suomen katsotuin elokuva.

Se on saanut liikkeelle myös ne ihmiset, jotka eivät yleensä käy elokuvissa. On siis selvää, että elokuva ja Lapuan Patruunatehtaan räjähdys kiinnostavat ihmisiä. Yleisö on kiitellyt elokuvan toteutusta, käsikirjoitusta ja näyttelijöiden roolisuorituksia.

Katsojat suosittelevat elokuvaa. Eräs henkilö odotti 25 vuotta riittävän hyvää filmiä, johon käyttää vuonna 1998 bingosta voitetun lipun. Elokuva, joka viimein täytti hänen vaatimuksensa, oli Lapua 1976.

Elokuva on herättänyt myös keskustelua, miksi se on kerrottu yksilön kautta miesnäkökulmasta, vaikka uhreina oli paljon naisia ja se kosketti koko yhteisöä. Samoin filmin pituus ja tarina ovat saaneet kritiikkiä, sillä siinä ei keskitytä räjähdykseen ja sen vaikutukseen ihmisten elämässä.

Joka tapauksessa elokuva saavutti paikkansa katsojien sydämissä ja onnistui herättämään voimakkaita tunteita. Korkeat katsojaluvut todistavat, että tälle elokuvalle on selvästi kysyntää Suomen elokuvamaailmassa. Elokuvantekijät, mukaan lukien näyttelijät kuten Konsta, voivat olla ylpeitä tästä saavutuksesta.

2 thoughts on “Näyttämöltä valkokankaalle – Konsta Laakson matka näyttelijäksi

  1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Eipä ollut Konsta eikä Möhkö entuudestaan tuttuja, nyt ovat jollain tasolla. Konstan tarinaa tulikin tässä tutuksi ja Möhköä kävin kurkkaamassa kunnan sivuilta.

    Kiinnostus Möhköön heräsi sillä olen kiertänyt Suomea vuosikausia työkseni ja Möhkön nimeä en ole koskaan aikaisemmin kuullut, en muista edes tienviittaa. Ilomatsin kulmilla joskus ajoin, vaikka noin itäinen Suomi onkin minulle tuntemattomampaa seutua.

    1. Suosittelen lämpimästi Möhköä ihan matkakohteena kesäaikaan. Siellä sielu lepää! Ilomantsissa on muutenkin paljon näkemistä, esimerkiksi Viinitorni, Parppeinvaaran Runokylä (mm. elävää kantelemusiikkia), ravintola Parppeinpirtti, Piirolan piha, Nukke- ja nalletalo, monipuoliset tapahtumat ja huikea luonto, jossa on paljon retkeilyreittejä. Sekä tietenkin sotahistoriaa on paljon, jos se kiinnostaa.

      Konsta on kyllä erinomainen näyttelijä! Ja kiitos vielä ihanasta kommentistasi. Tervetuloa Ilomantsiin ja Möhköön!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *